Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Αμνηστία για τους μετανοούντες φοροφυγάδες

Μια νέα εκδοχή αμνηστίας φορολογικών αμαρτιών του παρελθόντος εμφανίζεται έτοιμη να ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη της αύξησης των δημοσίων εσόδων, επαναφέροντας παράλληλα στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους το σχέδιο για τη λοταρία αποδείξεων. Το τρίπτυχο των συμπληρωματικών μεταρρυθμίσεων που διακινήθηκε από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που στις Βρυξέλες κλείδωνε η επανέναρξη των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια από αύριο, συμπληρώνεται με την προαναγγελία τροπολογίας για τις τριγωνικές συναλλαγές. Υπό κανονικές συνθήκες, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της στάσης της τρόικας τα προηγούμενα χρόνια, σχέδια για φορολογική αμνηστία σε όσους κράτησαν κρυφά εισοδήματα από την Εφορία δεν θα έμπαιναν καν σε συζήτηση. Στις παρούσες συνθήκες χρηματοδοτικής στενότητας όμως και με την ανάγκη γρήγορων κινήσεων για αύξηση των εσόδων, θεωρούν βέβαιο ότι οι προτάσεις αυτές τουλάχιστον δεν θα απορριφθούν εκ προοιμίου. Εχουν, εκτιμάται, πιθανότητες υλοποίησης.
Οπως έγραψαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση μετά τις κινήσεις ενοποίησης όλων των λιστών (λίστα Λαγκάρντ, Λίχτενσταϊν, εμβασμάτων κ.λπ.) προετοιμάζεται να απευθύνει προσκλητήριο σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας σούπερ λάιτ φόρο 15%. Οπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές μάλιστα, η αποκάλυψη των εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσουν τον φόρο που θα οριστεί. Στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν με απώλεια ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.
Σε μια δεύτερη εκδοχή του ίδιου σχεδίου, το προσκλητήριο αποκάλυψης κρυμμένων εισοδημάτων θα αφορά τους πάντες, δηλαδή και όποιον «θυμήθηκε» με καθυστέρηση κάποιων ετών ότι το 2005, π.χ., τα εισοδήματά του ήταν 500.000 ευρώ και όχι 50.000 που δηλώθηκαν.
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί αφορούν τη δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στο παράδειγμα της αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων 500.000 ευρώ, ο φόρος που αναλογούσε το 2005 ήταν 200.000 (συντελεστής 40% για εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ). Αν πληρωθούν εντός του 2015 οι φόροι με καθυστέρηση δεκαετίας, θα είναι και πάλι 200.000 ευρώ. Λογιστές, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι μια τέτοια πρακτική ενδεχομένως να εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας.

Τριγωνικές συναλλαγές. Στο μέτωπο των τριγωνικών συναλλαγών η κυβέρνηση προανήγγειλε πρόσθετη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή. Ηδη σήμερα η νομοθεσία προβλέπει ότι η πρακτική των τριγωνικών συναλλαγών έχει φορολογικές συνέπειες. Προβλέπεται για παράδειγμα προσαύξηση εσόδων ενώ δεν αναγνωρίζεται ποσοστό εκπιπτουσών δαπανών.
Στο μοντέλο των τριγωνικών συναλλαγών μια εταιρεία Α εμφανίζεται να πωλεί στην εταιρεία Γ με έδρα σε φορολογικό παράδεισο ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό συντελεστή. Η εταιρεία Γ με τη σειρά της πωλεί στην εταιρεία Β, η οποία ήταν εξαρχής ο τελικός αποδέκτης του προϊόντος. Με την τριγωνική συναλλαγή, το κέρδος και ο φόρος που οφείλει η εταιρεία Β έχει συμπιεστεί δραστικά, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα.


Αμνηστία για τους μετανοούντες φοροφυγάδες



Η λοταρία
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέρχεται και το σχέδιο λοταρίας με αποδείξεις λιανικής. Στο e-mail Χαρδούβελη, το σχέδιο με την κωδική ονομασία @podeixi, ήταν ένα από τα προτεινόμενα μέτρα κάλυψης μέρους του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με προσδοκόμενα έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Ανάλογο σχέδιο εφάρμοσε η Πορτογαλία αντλώντας πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ 800 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες! Το σχέδιο είναι γνωστό: ο φορολογούμενος έχει κίνητρο να ζητά απόδειξη για κάθε συναλλαγή του διότι, αν στείλει με SMS τον ειδικό κωδικό της απόδειξης στη ΓΓΔΕ, ενδέχεται να κερδίσει στο τέλος του μήνα ποσό έως και 10.000 ευρώ.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου