Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

11 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις 100 δόσεις


Email Εκτύπωση Αποθήκευση στα Αγαπημένα Tweet στο Twitter Share στο Facebook

11 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις 100 δόσεις

Με στόχο την είσπραξη 9 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και σε 100 δόσεις.

Η νέα ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους οφειλέτες, δεδομένου ότι μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2015. Επίσης, για μικρά ποσά μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει επιτόκιο. Σημειώνεται ότι το πλήθος των οφειλετών και συγκεκριμένα 9 στους 10 οφειλέτες χρωστούν στο Δημόσιο ποσά μέχρι 5.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν υπάρξουν αντιδράσεις από τους πιστωτές της χώρας για τη νέα ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει άρθρο το οποίο ορίζει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα προβλεφθούν εξαιρέσεις από τη ρύθμιση. Παρακάτω παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλύτερη κατανόηση της νέας ρύθμισης. Ειδικότερα:

– Ποιες οφειλές αφορά η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών;

– Ολες τις οφειλές από όπου και αν προέρχονται, με την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες και έχουν βεβαιωθεί από τις εφoρίες μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015.

– Δεν έχω πληρώσει την τελευταία δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Μπορώ να κάνω αίτηση και να εντάξω το ποσό αυτό στις 100 δόσεις;

– Τόσο η δόση του Ιανουαρίου όσο και η δόση του Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

– Πότε θα πρέπει να υποβάλω αίτηση για να ενταχθώ στη ρύθμιση;

– Ακόμα το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφισθεί από τη Βουλή. Μετά την ψήφισή του θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης είναι η 26η Μαΐου. Πάντως το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει τις προθεσμίες κατά ένα μήνα.

– Ποια είναι η ελάχιστη δόση που μπορώ να δώσω για την αποπληρωμή της ληξιπρόθεσμης οφειλής;

– Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης είναι στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ, η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.

– Οι οφειλές μου ανέρχονται στο ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ. Μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση των 100 δόσεων;

– Δεν υπάρχει όριο σε αυτή τη ρύθμιση. Οπότε μπορούν να ρυθμισθούν όλες οι οφειλές.

- Τι επιτόκιο προβλέπει η νέα ρύθμιση;

– Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

– Μου έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μπορών να ενταχθώ στη ρύθμιση;

– Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθεί το 25% του κεφαλαίου που οφείλεται.

– Εχω προσφύγει στα δικαστήρια για το χρέος που μου έχει επιβληθεί, μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση;

– Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθείτε από τα ένδικα μέσα.

– Εχω ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων, μπορώ να μεταπηδήσω στη νέα ρύθμιση;

– Οσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση, ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

– Μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα εάν υπαχθώ στη ρύθμιση;

– Σε όλες τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα προβλέπεται η απόδοση φορολογικής ενημερότητας. Και στη καινούργια υπάρχει η σχετική πρόβλεψη, καθώς και η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων επί κινητών και ακινήτων.

– Από τη στιγμή που υποβάλω αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, σε πόσες μέρες πρέπει να πληρώσω την πρώτη δόση;

– Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.

– Χρωστώ στην εφορία το ποσό των 3.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 2.000 ευρώ είναι η βασική οφειλή και τα υπόλοιπα προσαυξήσεις. Τι με συμφέρει να κάνω;

– Σημασία έχει η οικονομική δυνατότητα του καθενός. Εάν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής της βασικής οφειλής, δηλαδή των 2.000 ευρώ, διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Εάν όχι, θα πρέπει να διαλέξετε τον αριθμό των δόσεων (βλ. πίνακα) και να διαπιστώσετε το ποσό των προσαυξήσεων που διαγράφεται.

– Είναι υποχρεωτικό να βάλω όλο το ποσό που οφείλω στη ρύθμιση;

– Η ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται μόνο για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

14/3/2015
Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου