Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 1/1/2016

Συστήματα «POS» ακόμη και για επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία»

Συστήματα «POS» ακόμη και για επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία»

Την πλήρη επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος «POS» ακόμη και από επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία», προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπακώρου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή, θα είναι υποχρεωτική από την 1/1/2016 η χρήση συστημάτων «POS» σε όποιον ανοίγει επιχείρηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ακατάσχετο για τις τράπεζες και το Δημόσιο. για τους λογαριασμούς αυτών των χρημάτων.
«Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα στη κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από το «POS» και από αυτόν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα για πληρωμή προμηθειών» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπακώρος επεσήμανε ότι τα 4/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν μπορούν να προμηθευτούν το σύστημα «POS» λόγω οφειλών τους είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, και αυτό έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία της οικονομίας αλλά και στα έσοδα του κράτους.
«Πρέπει να πάμε σε αυτές τις αλλαγές αν θέλουμε να πετύχει αυτό το σύστημα. Δεν μπορεί οι τράπεζες, όπως μας καταγγέλθηκε, όταν πηγαίνει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ 33 ευρώ, να του παίρνουν προμήθεια 5 ευρώ. Αυτά είναι φαινόμενα του χθες και θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να πετύχουμε» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.
Και κατέληξε: «Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα, και τη φοροδιαφυγή θα χτυπήσουμε και έσοδα θα εισπράξουμε. Επιχειρηματίας στη Μύκονο, του επιβλήθηκε πρόστιμο και ακόμα δεν έχει έρθει στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών. Αν όμως είχαμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την επόμενη μέρα θα είχε έρθει και θα είχε πληρώσει».
Ψηφιακή Εφορία από το 2016
Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της «ψηφιακής εφορίας» από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), άρση αντικινήτρων, καθώς και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις. Πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επενδύσεις, διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για επενδυτικές ενισχύσεις. «Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις, χωρίς έσοδα για το κράτος και χωρίς πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Φέσσας, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016.
Ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, ανέφερε ότι το 13% των φορολογουμένων φυσικών προσώπων πληρώνει το 62% των φόρων εισοδήματος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του έδωσε μπόνους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους το οποίο στην εταιρία κόστισε 1.280 ευρώ ανά άτομο αλλά οι εργαζόμενοι εισέπραξαν τελικά από 520 έως 680 ευρώ λόγω φόρων και παρακρατήσεων. Σημείωσε επίσης την ανάγκη μείωσης του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος και διαχωρισμό των πιστωτικών από τις χρεωστικές κάρτες.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου