Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Φόρο εισοδήματος ακόμη και για τις αγροτικές επιδοτήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν με το φετινό εκκαθαριστικό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Picture 0 for Φόρος και στις αγροτικές επιδοτήσεις
Φόρο εισοδήματος ακόμη και για τις αγροτικές επιδοτήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν με το φετινό εκκαθαριστικό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Πρόκειται για ακόμη μια κρυμμένη φορολογική επιβάρυνση στο νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που τα… φορολογικά του αποτελέσματα θα αποτυπωθούν για πρώτη φορά στο φόρο που θα βεβαιωθεί με το φετινό εκκαθαριστικό.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες συγκαταλέγονται σε αυτούς που φέτος θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το φόρο εισοδήματος. Ο λόγος; Από το φορολογικό έτος 2014 θεωρούνται επί της ουσίας επιχειρηματίες καθώς το εισόδημά του θεωρείται ότι αποκτάται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα επιβαρυντική αλλαγή σε σχέση με όσα ίσχυαν για τους αγρότες για την προηγούμενη χρήση, δηλαδή για το 2013. Για το φορολογικό έτος 2013 το αγροτικό εισόδημα θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Έτσι, υπήρχε έμμεσο αφορολόγητο όριο ύψους έως και 9.550 ευρώ και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος. Από το 2014 όμως η κατάσταση έχει αλλάξει.

Δεν θεωρείται, μάλιστα, εισόδημα μόνο αυτό που αποκτούν οι αγρότες από την πώληση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Καμιά διάκριση δεν γίνεται από για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν για την παραγωγή τους με αποτέλεσμα και αυτές να θεωρούνται ως κανονικό εισόδημα, να προστίθενται στο υπόλοιπο εισόδημα τους και να φορολογούνται με συντελεστή 13%.

Παράδειγμα

Αγρότης είχε το 2013 καθαρό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ από την πώληση αγροτικών προϊόντων ενώ εισέπραξε άλλες 3.000 ευρώ από επιδοτήσεις. Το συνολικό του εισόδημα ανήλθε το 2013 στις 6.000 ευρώ και δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος καθώς το εισόδημά του ήταν χαμηλότερο από το αφορολόγητο (μέσω έκπτωσης φόρου) όριο των περίπου 9.550 ευρώ.

Με το ίδιο εισόδημα το 2014 ο αγρότης του παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 780 ευρώ ενώ μαζί με την προκαταβολή φόρου 55% θα του βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό το συνολικό ποσό των 1.209 ευρώ. Μάλιστα, τα μισά από αυτό το ποσό είναι φόρος που αναλογεί στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Το θέμα της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων έχει απασχολήσει ήδη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χωρίς, όμως, να έχει ακόμη αντιμετωπισθεί. Για την αντιμετώπιση του θέματος απαιτείται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στην Βουλή η οποία και θα απαλλάσσει τις αγροτικές αποζημιώσεις από τη φορολογία εισοδήματος.
 
Πηγή: Capital.gr

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε με το γραφείο μας

Τηλεφωνικά στο    2310 566777
ηλεκτρονικά στο    info@financelab-gr.eu & www.financelab-gr.eu
ή επισκεφθείτε τα γραφεία μας στην Ερμού 1, 54625, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου