Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Επιτυχία στο Eurogroup, λέει η κυβέρνηση - Επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα πριν από λίγο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχος. «Ηρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος» φέρονται να δηλώνουν λακωνικά οι ίδιες πηγές.
Ενδεικτικό του «παγωμένου κλίματος» που αντιμετώπισε η Αθήνα, εκτός της μικρής διάρκειας της συνεδρίασης είναι και το γεγονός ότι δεν πρόκειται καν να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για τη συνεδρίαση.
Από την πλευρά της κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup κρίνεται θετικό αφού συμφωνήθηκε ότι:
  1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
  2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
  3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
  4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
  5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Φαίνεται ότι το Eurogroup παρέπεμψε στα τεχνικά κλιμάκια την ελληνική κυβέρνηση ώστε εκεί να «ποσοτικοποιηθούν» οι μεταρρυθμίσεις και να μπουν τα νούμερα στο τραπέζι. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες κι όχι στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μέση λύση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες δεν θα «γλιτώσει» την έλευση των τεχνικών κλιμακίων και στην Αθήνα.
Αλλη πληροφορία έκανε λόγο για επίθεση που εξαπέλυσε ο Β. Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί κατά του Γ. Βαρουφάκη και της κυβέρνησης γιατί κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αυτό θεωρείται από τους δανειστές ως μονομερής ενέργεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να τονίζεται ότι δεν μπορεί να ενημερώνουν κάθε φορά τους δανειστές για ρυθμίσεις που δεν επιβαρύνουν τον πρϋπολογισμό και ειδικά όταν πρόκειται για μέτρα κατά της φτώχειας.
Παγωμένο κλίμα
Νωρίτερα «παγωμένες» δηλώσεις και μηνύματα ρήξης με την Ελλάδα, στέλνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που προσέρχονται στη συνεδρίαση του Eurogroup. Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ δείχνουν το δρόμο.. της σοβαρής διαφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εισήλθε στις 14.55 (ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο κτήριο που θα γίνει το Eurogroup, ενδεικτικό του κλίματος που είναι βαρύ. Ο Υπουργός συνοδευόταν από το νέο Γενικό Γραμματεά Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του κυρία Ελενα Παναρίτη.
«Όπως είπαμε θα στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Χάνουμε πολύ χρόνο και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.
Η συζήτησή μας αφορά την κατάσταση και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Οσον αφορά τα υπόλοιπα έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν πολλά πράγματα. Συζητάμε για τα δεδομένα της Ελλάδας, είπε ο Β. Σόιμπλε. Οι Ελληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και θα πρέπει να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.
«Στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία λόγου, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση δεν θα αποφασίσουμε για δημοψήφισμα», είπε δηκτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Να σταματήσουν οι μονομερείς κινήσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» ζητά ο Σόιμπλε. Λίγα έγιναν σε επίπεδο συζητήσεων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Υπάρχει πίεση χρόνου λέει ο Μοσκοβισί.
Είμαι πολιτικά πολύ αρνητικός σε συζητήσεις για Grexit. Δεν βοηθούν, σημείωσε. «Λίγα έγιναν σε επίπεδο περαιτέρω συζητήσεων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».
«Η επιστολή Βαρουφάκη ήταν χρήσιμη και την έστειλα στους θεσμούς. Εχουμε χάσει πάνω από δυο εβδομάδες και οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο. Αυτό είναι το μήνυμα μου σήμερα».
Δεν θα συζητήσουμε τεχνικές λεπτομέρειες στο Eurogroup, ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
«Δεν μιλώ για τρόικα, μιλώ για τους θεσμούς» ξεκαθάρισε αναφερόμενος στο ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση της οικονομίας αλλά και όσων συμφωνηθούν.
Δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στην πολιτική θέληση της Αθήνας. Στάθηκε στην ανάγκη να γίνει πολύ δουλειά για την Ελλάδα καθώς το βασικό βήμα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup. Όπως είπε αυτές πρέπει να γίνουν νομοθετήματα, γεγονός απαιτεί προσεκτική δουλειά και τεχνική προετοιμασία.
Πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη περνά μέσα και από την τεχνική δουλειά. Αλλωστε κοινός στόχος είναι να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία και να υπάρξουν νέες δουλειές.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της για να λάβει ένα μέρος της δόσης, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου