Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Φορολογικές Δηλώσεις (Ε1) -Θα φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια για το φορολογικό έτος 2014

Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. που κοινοποιήθηκε σήμερα, δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (άρθρα 39 και 40 ν.4172/2013). Στην απόφαση αυτή, εκτός των άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:

«[...] Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία αποκτάται από κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει νόμιμα μεταβιβασθεί με οριστικό συμβόλαιο ή έχει αποκτηθεί με δικαστική απόφαση ή λόγω χρησικτησίας το δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή νομής ή επικαρπίας ή οίκησης, κατά περίπτωση, καθώς και από τον υπεκμισθωτή σε περίπτωση υπεκμίσθωσης.
Το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά, για το εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησης αυτού θεωρείται το φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα. [...]».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όσοι φορολογούμενοι είχαν εκμισθώσει μέσα στο φορολογικό έτος ακίνητα και δεν εισέπραξαν μέσα στο έτος αυτό όλα τα μισθώματα, θα φορολογηθούν για το σύνολο των μισθωμάτων, επειδή είχαν αποκτήσει το δικαίωμα είσπραξης αυτών μέσα στο έτος 2014. Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν προβλέπεται διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, όλα τα ανείσπρακτα μισθώματα του φορολογικού έτους 2014 πρέπει να δηλωθούν στο έτος αυτό από τους εκμισθωτές.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος που επηρεάζει πλήθος φορολογουμένων, ευελπιστούμε να δοθεί άμεσα μία λύση από το υπ. Οικονομικών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χιλιάδες εκμισθωτές για τα ανείσπρακτα ενοίκια του φορολογικού έτους 2014.

Πηγή: Taxheaven

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου