Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Μόλις 2% η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Επτά αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Νάντια Βαλαβάνη
07 Μαι 2015 - 22:05
Picture 0 for Μόλις 2% η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος
Kατατέθηκε την Πέμπτη, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής,  την προσεχή Τρίτη 12-05-2015, τροπολογία στο νομοσχέδιο  του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”».
 
Με την τροπολογία ορίζεται ότι η έκπτωση για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος θα φθάσει μόλις στο 2%, διαψεύδοντας τα υπεραισιόδοξα σενάρια που έκαναν λόγο για μπόνους μέχρι και 10-15%.
 
Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:
 
  • Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, επί των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο  ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
  • Οι αγροτικές επιδοτήσεις, επί των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%,  παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
  • Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
  • Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
  • Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.  παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.
  • Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.
  • Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με  βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου