Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μαύρη βίβλος» για όσους αρνούνται τον φορολογικό έλεγχο


«Μαύρη βίβλος» για όσους αρνούνται τον φορολογικό έλεγχο

Τα στοιχεία όσων δεν δέχονται τον έλεγχο θα αποστέλονται απευθείας στα κεντρικά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο Σαββαΐδου - Ελεγκτές της ΔΟΥ Μυκόνου προπηλακίστηκαν όταν επιχείρησαν έλεγχο σε ξενοδοχείο-εστιατόριο

Σε ειδική βάση δεδομένων θα «φακελώνει» το υπουργείο Οικονομικών τους "μη συνεργάσιμους" φορολογούμενους  αλλά και όσους θέτουν εμπόδια κατά τη διενέργεια  φορολογικών ελέγχων. Άμεση συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι να τίθενται αυτομάτως υπό φορολογική παρακολούθηση και «ομηρία» όσοι στοχοποιούνται.

Μόλις τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν ξανά κρούσματα αντίστασης σε φορολογικούς ελέγχους, σε Μύκονο και Λακωνία. Για παράδειγμα:

- στις 24.08.2015, σε ξενοδοχείο-εστιατόριο στην Μύκονο, δύο ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Μυκόνου διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων. Τότε, όπως ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, ξέσπασε βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών της επιχείρησης, με έντονες φωνές και αρπαγή των υπό έλεγχο δημοσίων εγγράφων μέσα από τα χέρια των ελεγκτών, με σκοπό την εξαφάνιση και καταστροφή τους.  Στο χώρο κατέφθασαν η Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και η Αστυνομία, χωρίς τελικώς να αποδοθούν τα έγγραφα. Στη συνέχεια οι εφοριακοί και υπάλληλοι, συνοδεία των αστυνομικών, μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα ενώ για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται.

- στις 21 και 22.07.2015 σε έλεγχο επιχείρηση (εστίασης) από την Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, διαπιστώθηκε αδήλωτος σε λειτουργία Φορολογικός Μηχανισμός , ο οποίος και κατασχέθηκε.

- στις 21.08.2015, συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης,  έκανε έλεγχο σε ταβέρνα στην περιοχή «Κοκκινόγεια Λάγια» Λακωνίας και διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιούσε αδήλωτη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή από το έτος 2001, καθώς και σε ταβέρνα  στην περιοχή «Πύργος Δυρού», όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη εγκεκριμένης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής.

- στις 14.08.2015, επίσης, συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης  διαπίστωσε περίπτωση αδήλωτης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής, την οποία λειτουργούσε ταβέρνα στην περιοχή «Ιέρακα» Λακωνίας και η οποία όφειλε να έχει δηλωθεί από το έτος 2009.

Τέτοιες περιπτώσεις θα μπαίνουν κατευθείαν στη βάση δεδομένων που δημουργείται άμεσα, με αναφορές από εφοριακούς που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και σε χώρους άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία περιγράφεται σε εσωτερικό έγγραφο του ΥΠΟΙΚ, με το οποίο η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δίνει οδηγίες στους εφοριακούς για τον χειρισμό του θέματος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, στην περίπτωση που οι ελεγκτές έρθουν αντιμέτωποι με τυχόν έκνομες ενέργειες και αντιδράσεις,  πρέπει να συνεχίζουν τον έλεγχο, ενημερώνοντας άμεσα το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και τον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ζητώντας για την συνδρομή τους.

Παράλληλα θα ενημερώνουν άμεσα και τις υπηρεσίες τους για ό,τι συνέβη. Στην συνέχεια οι αρμόδιες εφορίες θα ενημερώνουν τη Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, δίνοντας συνοπτική περιγραφή του γεγονότος, τα πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών, τα στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης  και τη νομική εξέλιξη του γεγονότος.

Ολα αυτά τα στοιχεία θα μπαίνουν στην ειδική βάση δεδομένων, από την οποία οι εφοριακοί θα αντλούν πληροφορίες για να επιλέξουν ποιούς θα ελέγξουν κατά προτεραιότητα.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου