Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16% - Ποια προϊόντα αυξάνονται, σε ποια θα γίνουν μειώσεις

Tης Μαρίας Βουργάνα
Ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή στα επίπεδα του 16% που θα επιβάλλεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες φέρνουν, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».
 Σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16% - Ποια προϊόντα αυξάνονται, σε ποια θα γίνουν μειώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις του Brussels Group φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών για υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» το ύψος του συντελεστή, ενώ οι εταίροι συμφωνούν με τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% ο οποίος θα επιβληθεί στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τα φάρμακα, τα βιβλία, τον Τύπο, τη διαμονή στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια θεάτρων, για τα οποία σχεδιάζεται ένας χαμηλός συντελεστής μεταξύ 6,5% και 8%.
Σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16% - Ποια προϊόντα αυξάνονται, σε ποια θα γίνουν μειώσεις
Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων οι συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα θα καταργηθούν, αφήνοντας όμως πίσω τους θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το ύψος του οποίου αποτελεί το ζητούμενο για την οριστικοποίηση του ενιαίου συντελεστή. Εφόσον καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, τότε θα διατηρηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές.
Από τις αρχές Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είχε προϊδεάσει για αλλαγές στο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ λέγοντας ότι «ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών.
Αυξομειώσεις
Η υιοθέτηση του σχεδίου για ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% αναμένεται να φέρει αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες. Τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα επιβαρυνθούν κατά 2,65%, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν μείωση ΦΠΑ κατά 5,7%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι: για ένα κιλό ζάχαρη, με σημερινή τιμή 80 λεπτών, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 2 λεπτών του ευρώ, σε 1,5 λίτρο γάλα στο 1,70 ευρώ η αύξηση οδηγεί την τιμή στο 1,745 ευρώ, σε ένα λίτρο λάδι με τιμή 5,80 ευρώ η επιβάρυνση αυξάνεται στα 15 λεπτά αλλά για έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 120 ευρώ, η επιβάρυνση είναι 3,1 ευρώ.
Στον αντίποδα, για ένα αυτοκίνητο 15.000 ευρώ ο ενιαίος ΦΠΑ 16% οδηγεί σε μείωση της τιμής στα 14.146 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι παπούτσια με τιμή 60 ευρώ, η μείωση του συντελεστή οδηγεί την τιμή στα 56,5 ευρώ.
Ειδικότερα με τις αλλαγές που εξετάζονται στο καθεστώς ΦΠΑ προκύπτει:
  • Αύξηση από 13% σε 16% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, την εστίαση, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια κινηματογράφου. Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2,65%.
  • Μείωση από 23% σε 16% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει πωλήσεις ειδών ένδυσης - υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς. Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5,7%.
  • Καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή στα επίπεδα του 6,5% - 8% που θα επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, εισιτηρίων θεάτρου και τη διαμονή στα ξενοδοχεία.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου