Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς capital controls όποιος γυρίσει τα λεφτά από το «στρώμα» στις τράπεζες

Χωρίς capital controls όποιος γυρίσει τα λεφτά από το «στρώμα» στις τράπεζες

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που αναμένεται να έρθει, αν κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρους ή του συνόλου αυτού του ποσού.
Το απόλυτο κίνητρο για να επιστρέψουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών: το χρήμα που θα βγει από τα… σεντούκια και θα μπει στο σύστημα δεν θα υπόκειται σε capital controls.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πάρει ΦΕΚ η νέα υπουργική απόφαση που θα προβλέπει μία ακόμη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων με βασικότερο «ατού» ότι οι πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατούν μετρητά εκτός τραπεζών και αποφασίσουν να τα επιστρέψουν… στο γκισέ θα μπορούν να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίστανται τον περιορισμό του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ ή των 420 ευρώ σωρευτικά την εβδομάδα, αλλά θα μπορούν να «σηκώσουν» όποιο ποσό από τα χρήματα αυτά ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρος ή το σύνολο αυτό του ποσού.

Με δεδομένο ότι μέσα στο 2015 έφυγαν από τις τράπεζες σχεδόν 45 δισ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και τα πιστωτικά ιδρύματα κατέληξαν ότι με αυτή την απόφαση μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για να εισρεύσουν χρήματα στο σύστημα και κατ’ επέκταση ρευστότητα στην αγορά.

Πηγη: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου