Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα 7 φορο-μέτρα "φωτιά" μετά τις εκλογές

Του Σπύρου Δημητρέλη
Μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους φορολογούμενους ξεκινά την επομένη των εκλογών. Οι δεσμεύσεις που θα έχει η νέα κυβέρνηση με βάση τις προβλέψεις του νέου μνημονίου είναι πολύ και σκληρές και στοχεύουν στο να στηρίξουν το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού μέσω της επιβολής νέων φόρων και της αύξησης υφιστάμενων.
Η λίστα των νέων φορολογικών μέτρων είναι μακρά.
Περιλαμβάνει:
-την ανάρτηση στο taxisnet των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε περίπου 3,2 δις ευρώ με την εισπραξιμότητα έως τον Φεβρουάριο να υπολογίζεται σε 2,65 δις ευρώ.
-την αποστολή περίπου μισού εκατομμυρίου πρόσθετων εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος για αγρότες, επιχειρήσεις και φορολογούμενους. Οι αγρότες θα λάβουν πρόσθετο εκκαθαριστικό λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 από το 27,5% στο 55%, οι ΑΕ και ΕΠΕ λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% και οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πισίνα, ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών και σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων λόγω της αύξησης του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί
 του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.
-η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016. Δεν υπάρχουν μεταβολές σε σχέση με τα περυσινά τέλη και έτσι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό του 1,1 δις ευρώ.
-η "έξωση" από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η μείωση του αριθμού των δόσεων για φορολογούμενους που δεν θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων οι οφειλέτες θα αποβληθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει αναμένεται να υπογραφεί εντός του Οκτωβρίου.
-η νέα μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν, την ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της έκπτωσης φόρου για την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.
-την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα από ενοίκια, Οι συντελεστές θα αυξηθούν από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
-την ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του δημοσίου για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών υπολοίπων με βάση τα νέα μειωμένα ακατάσχετα όρια. Το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ενός τραπεζικού λογαριασμού από τα 1.500 ευρώ στα 1.250 ευρώ.

Πηγή :capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου