Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Εκδόθηκαν 1,13 εκατ. νέες κάρτες μετά τα capital controls

«Εκρηξη» του... πλαστικού χρήματος έφερε η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με μεγάλη ωφελημένη εμμέσως και την ελληνική οικονομία, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές λειτουργούν εις βάρος της λεγόμενης... «μαύρης» οικονομίας.

Εκδόθηκαν 1,13 εκατ. νέες κάρτες μετά τα capital controls
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα (τέλη Ιουνίου), οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν περίπου 1,13 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.
Ειδικότερα, η Alpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ' όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες debit τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ακόμη, από την Eurobank εκδόθηκαν περίπου 170.000 νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ ο μέσος μηνιαίος όρος πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ήταν κάτω των 10.000, υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος/χρήση των χρεωστικών καρτών σε POS, ενώ υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με περισσότερες από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων από τα τέλη Ιουνίου 2015 ως σήμερα, προχώρησε σε έκδοση σχεδόν 340.000 νέων χρεωστικών καρτών, ενώ ενέγραψε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής winbank περίπου 75.000 νέους χρήστες.
 
eBanking
Συνολικά, στο διάστημα των κεφαλαιακών ελέγχων, πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον Ιούλιο), ενώ ο τζίρος σε POS (ηλεκτρονικά μηχανάκια) των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους πελάτες καρτών.
Σημειώνεται ότι η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους, όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές). Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει περίπου τις 400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των 150.000).

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου