Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Πώς θα τοκίζονται όσοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αντικείμενο και των σημερινών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των 100 δόσεων.
 
Μάλιστα, οι αλλαγές στη ρύθμιση στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 850.000 δανειολήπτες, θα αποτελέσει ένα από τα «προαπαιτούμενα» της συμφωνίας, που σημαίνει ότι οι αλλαγές θα ψηφιστούν άμεσα.
 
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν νωρίτερα γνωστά από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα υπάρξουν αλλαγές. Μια από αυτές, έχει να κάνει με το επιτόκιο. Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι οφειλέτες μέχρι του ποσού των 5000 ευρώ δεν τοκίζονται καθόλου ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ επιβαρύνονται με επιτόκιο 3%.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που φαίνεται να προωθείται είναι:
  1. Όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ να τοκίζονται με επιτόκιο 5% αντί για 3%
  2. Όσοι χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ, θα διατηρήσουν το δικαίωμα να μην τοκίζονται, υπο την προϋπόθεση ότι θα πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:
  • Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο και να μην ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ
  • Κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση, το ποσό της οφειλής να μην ξεπερνά το 50% του εισοδήματος (δηλαδή πρακτικά τις 10.000 ευρώ).
Αν δεν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, το πιθανότερο είναι ότι και αυτοί οι οφειλέτες θα τοκίζονται με επιτόκιο 5%.
 
Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων, θα επανεξεταστούν πιθανότατα με βάση το εισόδημα.
 
Έτσι, όσοι έχουν ζητήσει το χρέος τους να αποπληρωθεί σε 100 δόσεις αλλά εμφανίζουν πολύ υψηλό εισόδημα, είναι πολύ πιθανό ότι θα κληθούν να πληρώνουν σε λιγότερες δόσεις.
 
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου