Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Φόρος δύο ταχυτήτων για τις κρυφές καταθέσεις (15% & 30%)

Δύο διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές για τη νομιμοποίηση των «κρυφών» εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και στην Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

<p>Σχέδιο για τη νομιμοποίηση των κρυφών εισοδημάτων έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών</p>
Σχέδιο για τη νομιμοποίηση των κρυφών εισοδημάτων έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, οι «κρυφές» καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, ενώ ο συντελεστής θα είναι 30% για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στις εγχώριες τράπεζες.
Οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα «κρυφά» εισοδήματα και καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν, τότε θα γλιτώνουν από τον φορολογικό έλεγχο, τις ποινικές διώξεις και θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Με την τακτοποίηση και την πληρωμή των σχετικών φόρων θα αίρονται όλες οι ποινικές διώξεις, εκτός και αν χρήματα αυτά προέρχονται από λαθρεμπόριο ή εγκληματικές δραστηριότητες.
Η νομιμοποίηση
Η διαδικασία για τη νομιμοποίηση των εισοδημάτων θα είναι πολύ απλή και θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Οπως είπε ο υπουργός, ο φορολογούμενος θα εισέρχεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet και θα δηλώνει τα αδήλωτα εισοδήματα που έχει «κρύψει» σε τράπεζες του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Με τη δήλωση των εισοδημάτων θα υπολογίζεται αυτόματα ο φόρος, ο οποίος θα πληρώνεται ηλεκτρονικά και μετά ο φορολογούμενος θα λαμβάνει πιστοποιητικό τακτοποίησης.
Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται κρυμμένα σε... θυρίδες, σεντούκια, στρώματα κ.λπ., ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι για να τα νομιμοποιήσουν θα πρέπει να τα καταθέσουν πρώτα στην τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων.
Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:
1. «Κρυφά» εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή που θα ανέρχεται στα επίπεδα του 15% επί του ποσού που είναι κατατεθειμένο στην τράπεζα. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει 1.000.000 ευρώ αδήλωτα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού μπορεί να τα νομιμοποιήσει καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 150.000 ευρώ, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Για τους Ελληνες φορολογουμένους με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα εφαρμοστεί άλλη διαδικασία.
Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα κληθούν να ενημερώσουν τους Ελληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για τον νέο φορολογικό νόμο και τη δυνατότητα νομιμοποίησης των κρυφών εισοδημάτων τους. Μάλιστα οι ελβετικές τράπεζες θα προειδοποιούν τους καταθέτες ότι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και δεν προσκομίσουν σχετικό φορολογικό πιστοποιητικό από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τότε ο τραπεζικός τους λογαριασμός θα κλείνει.
2. Αδήλωτα εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες. Οι καταθέσεις αυτές θα φορολογηθούν με συντελεστή 30%.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου