Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ποιοι επωφελούνται από τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

Υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν νωρίτερα τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.
Δείτε ποιοι επωφελούνται από τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση
Οι δράσεις αφορούν στη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος 300 kWh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου, ενώ η προθεσμία λήγει  στις 20 Μαΐου.

«Θεωρήσαμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει, ως πρώτο νομοσχέδιο, μέτρα που να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της  ανθρωπιστικής κρίσης, που είναι απότοκο μιας σειράς μνημονιακών ρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός επισήμανε: «Τα εργασιακά αποτελούν κόκκινη γραμμή. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας ώριμος συμβιβασμός. Ωστόσο, για  πρώτη φορά γίνονται αληθινές διαπραγματεύσεις».

Για το θέμα του ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, τόνισε ότι «πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί, ωστόσο είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση» , ενώ για τα κονδύλια ύψους 200,3 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ότι θα εξοικονομηθούν από την αναδιανομή των δαπανών προμηθειών των υπουργείων.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, είπε ότι θα επωφεληθούν όσοι βρίσκονται σε βαθιά κρίση για εννέα μήνες και θα πριμοδοτηθούν οικογένειες με ανήλικα τέκνα. «Ένα στα τρία παιδιά, ποσοστό 28,8%, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας» τόνισε η κυρία Φωτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του (http://www.ypakp.gr), όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.


Τα κριτήρια
Για την υπαγωγή κάποιου στο πρόγραμμα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

● Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ

● Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ

● Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ

● Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ

● Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ

● Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.

Έχουν τεθεί και δύο περιουσιακά κριτήρια, που είναι τα εξής: πρώτον, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Δεύτερον, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της ΚΥΑ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου