Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ: Πήρε φωτιά το Taxisnet με 200.000 «κλικ» για τη ρύθμιση-εξπρές

Πήρε φωτιά το Taxisnet με 200.000 «κλικ» για τη ρύθμιση-εξπρές

Πήρε φωτιά το Taxisnet με 200.000 «κλικ» για τη ρύθμιση-εξπρές
Της Μαρίας Βουργάνα
Η ρύθμιση-εξπρές «κέντρισε» το ενδιαφέρον των οφειλετών. Από την περασμένη Παρασκευή, που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή, σχεδόν 200.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπήκαν στο Taxisnet για να πληροφορηθούν αναλυτικά για τις οφειλές τους και τα ποσά των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων που διαγράφονται σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών τους.
Οι οφειλέτες έχουν τώρα προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου για να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν τη ρύθμιση-εξπρές ή τους συμφέρει να περιμένουν μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους οφειλέτες εκτύπωσαν τις «Ταυτότητες Οφειλής», στοιχείο που δείχνει ότι θα προσέλθουν στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να πληρώσουν όποια ποσά μπορούν «έναντι» των αρχικών οφειλών τους και να γλιτώσουν από ανάλογα ποσά προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση.
Πήρε φωτιά το Taxisnet με 200.000 «κλικ» για τη ρύθμιση-εξπρές
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της ρύθμισης-εξπρές θα κριθεί από τα ποσά που τελικά θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία. Στοιχεία για τις εισπράξεις που αποδίδει η ρύθμιση θα είναι δυνατό να γίνουν γνωστά μόλις σταλούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ τα αρχεία για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους. Τα πρώτα στοιχεία για τις πληρωμές που έγιναν από την Παρασκευή αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εκμεταλλεύτηκαν κυρίως φορολογούμενοι με χρέη πολλών ετών, τα οποία έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις. Πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς προχώρησαν άμεσα στην πληρωμή μέρους ή του συνόλου των αρχικών οφειλών τους για να να γλιτώσουν από πολύ μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των χρεών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οφειλετών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση-εξπρές υπάρχει φορολογούμενος με χρέος που εκκρεμούσε από το 1977, δηλαδή πριν από 38 χρόνια.
Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ελκυστικότητας που παρουσιάζει η ρύθμιση αυτή, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς οφειλέτες παλαιών χρεών να απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής υπέρογκων ποσών προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων πληρώνοντας μόνο ένα μέρος από τις αρχικές οφειλές τους ή και να εξοφλήσουν ολόκληρη τη βασική οφειλή.
Φορολογούμενοι
Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η ρύθμιση-εξπρές θα τρέξει έως και την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο τρεις εργάσιμες ημέρες για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
2. Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις ΔΟΥ.
3. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την Ταυτότητα Οφειλής μέσω της εφαρμογής «Ολική ή μερική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων», η οποία λειτουργεί στο σύστημα Taxisnet.
4. Η καταβολή διενεργείται με την Ταυτότητα Οφειλής, η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
5. Ο φορολογούμενος για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες Ταυτότητες Οφειλής οφείλει να προσκομίζει στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά Ταυτότητα Οφειλής. Εάν ο φορολογούμενος έχει για παράδειγμα πέντε οφειλές και επιθυμεί να τις εξοφλήσει ολικά, θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα πέντε Ταυτότητες Οφειλής.
Παράδειγμα
Εάν μια αρχική οφειλή 5.000 ευρώ έχει φθάσει μαζί με τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα στο επίπεδο των 15.000 ευρώ, με την πληρωμή 5.000 ευρώ διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις ύψους 10.000 ευρώ. Ένας άλλος οφειλέτης με 120.000 ευρώ βασική οφειλή η οποία επιβαρύνεται με 30.000 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν καταβάλει μέχρι τις 27 Μαρτίου, ποσό 50.000 ευρώ, θα μειώσει τη βασική οφειλή του στις 70.000 ευρώ και θα απαλλαχθεί από τις αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβάρυναν κατά 12.500 ευρώ.
Διευκρινιστικές αποφάσεις για τις 100 δόσεις τις επόμενες ημέρες
Τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αρχίσει να «τρέχει» τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την έκδοση των διευκρινιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
Σε πρώτη φάση θα τεθεί σε εφαρμογή η «προκαταβολή οφειλής». Εφόσον πληρωθεί ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, μέχρι τις 27 Απριλίου 2015, θα χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Το ποσό αυτό πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Το ποσό που απομένει μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 100 δόσεις.
Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία υπάγονται όλα τα χρέη ανεξάρτητου ύψους έως και την 1η Μαρτίου 2015. Τα χρέη μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ καταβολή και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να κυμανθούν από 2 έως και 100, με έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενη αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως και 30%. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη που έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ή παλαιότερη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ. Επίσης μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η παραπάνω ημερομηνία μπορεί να παραταθεί για ένα μήνα.

Imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου