Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Περαίωση και φορολογική «αμνηστία», λοταρία με τις αποδείξεις και έλεγχος στις «τριγωνικές» συναλλαγές

Ενα ακόμη βήμα προσέγγισης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και να μην επέλθει ρήξη στο Eurogroup, κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταθέσει σειρά μεταρρυθμίσεων.
Από το Μαξίμου, λίγο πριν το ξεκίνημα του Eurogroup με non paper ανέφερε τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τη συνεδρίαση. To καινούργιο στοιχείο είναι ότι κατατίθενται τρεις νέες προτάσεις οι οποίες έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων, αίτημα που θέτουν πάντα οι δανειστές. Πιο σημαντική από τις τρεις προτάσεις είναι η φορολογική «αμνηστία» για όσους δηλώσουν κρυφά εισοδήματα που δεν δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα «καθαρίσουν» με την εφορία μόνο με το φόρο που αναλογεί και χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις
Συγκεκριμένα από την κυβέρνηση τονίζεται:
Τι περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup
  1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.
    Περαίωση και φορολογική «αμνηστία», λοταρία με τις αποδείξεις και έλεγχος στις «τριγωνικές» συναλλαγές
  2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
    Περαίωση και φορολογική «αμνηστία», λοταρία με τις αποδείξεις και έλεγχος στις «τριγωνικές» συναλλαγές
  3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
    Περαίωση και φορολογική «αμνηστία», λοταρία με τις αποδείξεις και έλεγχος στις «τριγωνικές» συναλλαγές
  4. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
  5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
  1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
  2. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
  3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

    Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου