Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

ΛΟΤΑΡΙΑ ΕΦΟΡΙΑΣ

Οι αποδείξεις που κερδίζουν

Συγκεκριμένο «καλάθι» αποδείξεων θα μπαίνει στη «λοταρία» της Εφορίας που θα μοιράζει κάθε μήνα μετρητά και δώρα στους φορολογούμενους και θα αφορά επαγγέλματα που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, δικηγόροι, κομμωτήρια, αισθητικοί κ.ά.

Οι αποδείξεις που κερδίζουν
Το σχέδιο της «τυχερής απόδειξης» που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι στη «λοταρία», που θα κληρώνει μετρητά που μπορεί να φθάνουν έως και 10.000 ευρώ το μήνα, δεν θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις, αλλά όσες αφορούν κυρίως τις συναλλαγές που έχουν οι φορολογούμενοι με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
Επίσης στη λοταρία θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν οι καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης και άλλες επιχειρήσεις. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.
Επαγγέλματα υψηλού κινδύνου  Μετρητά και δώρα θα μοιράζει η Εφορία στους φορολογούμενους που θα στέλνουν αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, όπως ηλεκτρολόγ
Επαγγέλματα υψηλού κινδύνου

Μετρητά και δώρα θα μοιράζει η Εφορία στους φορολογούμενους που θα στέλνουν αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, δικηγόροι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές, φροντιστήρια, σχολές χορού, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει τους φορολογούμενους στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» από επαγγελματίες που αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, κυρίως του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις «ιδέες» που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, κάθε μήνα θα κληρώνονται δώρα μεγάλης αξίας. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να αποδώσει έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία.
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα SMS, ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό της απόδειξης που έχει συλλέξει. Ετσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».
Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον 4ψήφιος, με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να καθιερωθούν και μεγαλύτερα έπαθλα, έως και 10.000 ευρώ για περιορισμένο αριθμό υπερτυχερών. Δεν αποκλείεται δε και η καθιέρωση και μιας μεγάλης κλήρωσης στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον τυχερό αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου).
Με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ είναι σημαντικό κίνητρο, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι περιορισμένη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή περισσότερων αποδείξεων για τη συμμετοχή στις κληρώσεις με όσο το δυνατό πιο πολλούς «λαχνούς» ώστε να αυξάνονται για τους φορολογούμενους οι πιθανότητες να κερδίσουν κάποιο δώρο ή κάποιο ποσό. Ταυτόχρονα με τη «λοταρία», εξετάζεται να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών ή πιστωτικών ή της κάρτας των αποδείξεων.
Wall Street Journal
Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα
Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι ενισχύθηκαν τα έσοδά της κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Την επιτυχία που είχε το μέτρο, «λοταρία αποδείξεων» στην Πορτογαλία, σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».
Η εφημερίδα σημειώνει πως οι Πορτογάλοι είχαν λάβει σχετικό μέτρο στη χώρα τους, προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως «η χώρα μας δέχθηκε χλευαστικά σχόλια, επειδή πρότεινε μέτρα που δεν συνηθίζονται, όπως η πρόσληψη φοιτητών και τουριστών ως μυστικών επιθεωρητών και η διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που θα συνδέεται με τις αποδείξεις». επιτυχία
Στο δημοσίευμα, το οποίο είναι ανταπόκριση από τη Λισσαβόνα, τονίζεται χαρακτηριστικά πως παρόμοια κλήρωση συμβαίνει και στην Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει κι αυτή οικονομική κρίση, ενώ υπογραμμίζεται πως εκεί το μέτρο εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία.
«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αυξήσει τα έσοδά της, έλαβε δεκάδες μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως εκπτώσεις φόρου στους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις», σημειώνεται.
Μάλιστα στο άρθρο αναφέρεται πως στη συγκεκριμένη κλήρωση τα αυτοκίνητα που δίνονται είναι μάρκας Audi, γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση.

Μαρία Βουργάνα

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου